Jedva sam čekala da Leon napuni 6 mjeseci da možemo krenuti s dohranom, čak smo počeli 3 dana prije punih 6 mjeseci, osjetila sam da je spreman. Već je mjesec dana papanja iza nas i malo je reći da me je oduševilo kako je Leon brzo savladao tehniku, kako lijepo žvače, guta i kako hvata hranu s dva prstića. U videu ispod se možete i sami uvjeriti u njegov napredak u tako kratkom periodu.

Ako čitate ovaj post vjerujem da vas možda zanima nešto više o BLW metodi dohrane, a pitanja koja svakodnevno dobivam mi to i potvrđuju. Pa evo nekoliko pitanja i odgovora u nastavku. ?

Kako sam se odlučila za ovu metodu?

Prije dvije i pol godine sam prvi put čula za tu metodu od svoje prijateljice koja je tako hranila svoju malenu, odmah me je zainteresiralo i rekla sam si da ću sigurno to proučiti malo bolje. Kada je Leon napunio 4 mjeseca nabavila sam knjigu „Beba vođa dohrane“, preko Harfe! – (https://www.harfa.hr/beba-voda-dohrane-pomognite-svome-djetetu-da-se-zdravo-hrani/).

Uzela sam knjigu u ruke i odlučila da ću konačnu odluku donijeti kad ju pročitam do kraja, međutim bila sam tek na prvim stranicama knjige kada sam prepoznala da je to put za nas i da se definitivno odlučujemo za ovu „metodu“. Zašto metodu stavljam pod navodnike? Pa jednostavno zato što to ne smatram nikakvom posebnom metodom. Po meni je to tako prirodan način hranjenja, jednostavan, bez stresa i u biti to je najstariji mogući način hranjenja, prije miksera, blendera itd. Vjerujem da mnogi roditelji drugo ili treće dijete počnu tako hraniti bez da pročitaju knjigu ili se informiraju o ovoj metodi, baš zato što je to tako prirodno, jede starije dijete pa daš i mlađem itd.

Mislim da bi dugo mogla nabrajati sve dobrobiti ovog načina papanja, ali evo neke od osnovnih:

  • Upoznavanje namirnica, različitih tekstura i okusa
  • Razvijanje motorike
  • Zajednički obroci cijele obitelji od samog početka…

Uvođenje namirnica po blw?

Leon je u ovih mjesec dana probao jako puno namirnica: mrkva, brokula, cvjetača, tikvica, batat, krumpir, špinat, blitva, poriluk, patlidžan, banana, jabuka, kruška, avokado, klementina, piletina, oslić, mljeveno juneće meso, slanutak, palenta, pirovo brašno, jogurt, svježi sir, kiselo vrhnje… Glavno pitanje koje sam dobivala u porukama je – Što se namirnice ne uvode svaka 3 dana? Po ovoj metodi nema uvođenja namirnica na taj način, beba odmah papa sve, s tim da naravno da je ipak malo prilagođeno njima, hrana je nezačinjena itd. S obzirom da se s ovim načinom dohrane kreće sa šest mjeseci njihov imunološki i probavni sustav je razvijeniji od beba koje krenu s dohranom od 4 mjeseca života. Ukoliko u obitelji ima problema s alergijama onda treba pripaziti kod uvođenja nekih namirnica. Postoje i namirnice koje bebe ne smiju jesti do godine dana, a neke od njih su: sol, šećer, med, proizvodi od mekinja, orašasto voće koje može uzrokovati gušenje.

Leon za sada nije imao reakciju na hranu, osim što mu je kakica reagirala hahaha pa se znatno promijenila – dobila je još jači „miris“ i strukturu! ?

Omiljena hrana su mu polpete od špinata, palačinke od banane i krastavac ?, recepte za polpete i palačinke možete pronaći na hadoka.hr blogu, ona vam također piše o blw i njihovom putu dohrane.

Kako pripremati hranu kada krećemo s ovom metodom?

Za početak je bitno hranu izrezati na trakice kako bi im bio lakši hvat, juhu jede na žlicu na način da mu ja stavim juhu u žlicu i približim ispred glave, onda on uzima žlicu i tako jede. Po blw je bitno ne gurati bebi hranu u usta, nego pustiti da to oni sami obavljaju. Glavno u ovoj metodi je da im treba vjerovati, oni sami znaju koliko im je dovoljno i da li im se nešto sviđa ili ne ?! Naš Leon baš dobro prihvaća hranu i papa sve što mu damo, iskreno ja sam bila spremna na to da mjesec-dva neće ništa jesti i da će se samo igrati, ali eto iznenadio nas je! Bit će da je prava mala papalica na svoje roditelje.

U kojem položaju mora jesti?

Još jedan od razloga zašto se s ovom metodom kreće od šestog mjeseca života je upravo položaj prilikom hranjenja. Beba mora biti u sjedećem položaju jer u slučaju zagrcavanja mora moći iskašljati hranu van, a sad zamislite bebu u poluležećem položaju i koliko joj taj položaj to otežava. U početku je Leon sjedio na meni i nakon 2 tjedna sam ga stavila u hranilicu, bitno je da je beba stabilna dok sjedi. Mislim da beba ne bi trebala biti u poluležećem položaju niti ako se hrani s kašicama.

Zagrcavanje i da li me je strah toga?

Naravno da nije ugodno vidjeti vašu bebicu kako se zagrcava, ali kad vidite lakoću kojom on to riješava sve brige nestaju, iskašlje van i nastavi papati. Jednom je bilo onako malo jače zagrcavanje, kad mi nije bilo baš svejedno, ali to je doslovno trajalo 2 sekunde i bilo je riješeno. Jaaako bitno je znati razliku između zagrcavanja i gušenja, dok beba proizvodi zvuk prilikom zagrcavanja nema straha. ? Također puno je videa na ovu temu na youtube-u pa vam svakako preporučujem da ih pogledate. Veća je vjerojatnost da će se dijete početi gušiti od neke igračkice nego od hrane.

Koliko ti treba da počistiš sve nakon hranjenja?

Mnogi ne krenu na ovaj put upravo radi toga što bude dosta hrane okolo, što budu zamusane bebice (od glave do pete haha). Ja sam se baš ispraksirala i za počistiti sve mi treba doslovno 3 minute. Za njega imam ove jaknice barbajoliće, uzela sam ih u ikei i dm-u, tako da je njegova robica zaštićena. Mi imamo stokke hranilicu i doista ju je jednostavno održavati i brisati. Na podu prvo pokupim veće komade hrane, nakon toga usisam mrvice i onda prođem s močom, imam onaj koji ima već spremnik vode u sebi, tako da doslovno napravim špric špric i pobrišem. ? Leonića umijem, operem rukice i čist i on. Kada papa juhicu onda bude malo više zaprljan haha, pa ga onda uglavnom nakon moram presvući i onda možemo računati da mi treba cca 10 min da sve počistim.

Ja vam ovdje samo iznosim svoje viđenje ovog načina hranjenja i naše iskustvo, ono što vam svakako preporučujem je da ukoliko planirate krenuti s ovom metodom, obavezno naručite knjigu i PROUČITE JE U CJELOSTI. Doista ćete nakon nje znati da li ćete krenuti s blw ili ne. Također na Facebooku postoji grupa Beba vođa dohrane, tamo se možete inspirirati s receptima i dobiti potporu od puno mamica.

Zaključak je da mi neopisivo uživamo u ovom načinu hranjenja, i to je najvažnije! Bitno je da sami vidite s čime rezonirate i što vama odgovara i onda to slijediti. Bilo to blw, kašice, kombinacija ili neki drugi način. ?