Prošlo je previše vremena od mog posljednjeg posta, imali smo jako radnu sezonu, teško je bilo uloviti vremena i posvetiti se i blogu, a doista nisam htjela objavljivati nešto samo da objavim. Sad vjerujem da je pravo vrijeme da opet ožive ove stranice, slobodno mi pišite ako vas zanimaju neke teme pa da ih obradim u nekim od narednih postova.

Danas malo drugačiji post od onih na koje ste navikli od mene ?. Nedavno (čitaj: prije mjesec i pol) smo farbali stan i puno vas mi se javilo s porukom i pitanjima na koji način smo farbali zidove pa sam obećala blog post na tu temu i napokon je tu! U trendu su prošarani zidovi i naravno da im ni ja nisam odolila i da sam sjela Filipu za vrat dok nije popustio (i to u sred sezone, što mu je dodatan plus hahaha). Jako su popularne Kalklitir boje i na Instagramu se doista puno susrećemo s tim zidovima i stvarno preeeedivno izgledaju, e sad mi smo to pokušali postići s malo jeftinijom varijantom.

Evo kako smo mi to izveli. Išli smo u običan dućan boja i lakova i pokazala sam fotografije prodavačici što bi željeli postići, ona je rekla da se to bez problema može postići s nekim bojama koje ona ima u dućanu i meni je to bilo dovoljno da se odlučimo za to.

Zid u kuhinji je bio bijele boje pa je tu bilo dovoljno nanijeti dvije ruke sive perive boje i onda smo na nju stavljali u X tehnici tamno sivu boju. U spavaćoj sobi je zid bio ljubičast tako da smo prvo morali dati jednu ruku bijele i onda dvije ruke svijetlo sive perive boje. Zašto periva? Zato jer kad se nanosi ova tamna boja po perivoj boji možete razmazivati koliko želite i ispravljati i brisati, sve dok se ne osuši. Ono što smo mi očekivali (a bili smo u krivu haha) je da će ta boja posvjetlili, poput Kalklitir boja haha. E malo smo se zeznuli. Ova boja je ostala identična onako kao smo je nanijeli. Znači može se postići sve što se želi, jedino prilikom nanošenja odmah trebate postići taj efekt, u prijevodu, ništa neće posvijetliti i razvuci tu boju kako treba!

Na kraju smo bili zadovoljni kako je ispalo u spavaćoj sobi (recimo to tako :D), međutim u kuhinji su nam bili pregrubi prijelazi pa smo morali smisliti kako to prekriti. Odlučili smo da će biti najbolje da prefarbamo s tom tamnijom nijansom s kojom smo radili X poteze i na taj način da ujednačimo boju. I super je ispalo. Jedino ja nisam htjela da zid bude toliko taman, miriši mi na neko novo farbanje na proljeće. Psssst. Filip to još ne zna. ?

Ovdje možete vidjeti kako je zid izgledao nakon nanošenja X tehnikom i kada smo ga prefarbali s tom tamnom bojom da ublažimo prijelaze. Također tu su i fotke zida u sobi odmah nakon farbanja i sada nakon mjesec i pol dana, mislim da se jasno vidi da zid skoro ništa nije posvjetlio nakon što se osušio. 🙂

Ono što je bitno naglasiti je da smo za X tehniku koristili široki pinel, a za postizanje boljeg efetka trebali smo nanijeti jako malo boje  i puno više je razvući.

A zaključak da li se može postići efekt tih prekrasnih zidova, s bojama koje možete kupiti kod nas u bilo kojem dućanu boja i lakova, je da se može, ali prvo izvježbajte tehniku na malom komadu zida (nemojte se zeznuti kao i mi) da vidite kako će to na kraju ispasti kad se osuši i onda se bacite na posao. S tim da mislim da ćemo, ako se opet odlučimo za farbanje zidova, uzeti Kalklitir i da nećemo opet riskirati. ?

Boje koje smo koristili:

Tikkurila Feelings effect finish TVT V499

Tikkurila Optiva 5

Kvadratura zida koju smo farbali je 21 m2.

Ukupna cijena je oko 350kn, bila sam spremila račun i sad ga ne mogu pronaći! Nikad od mene pravog blogera! ?

Na fotki možete vidjeti koje smo boje koristili, lijevo je ta tamno siva, a desno je periva svjetlo siva boja.

U nastavku možete vidjeti fotkice i prije i poslije pa javite dojmove, jesmo skroz fulali? ?