Ukoliko se spremate na put a trbuščić vam je već poprilično narastao, te se dvoumite da li putovati ili ne, evo mog iskustva koje će možda nekoga potaknuti da svejedno krene put pod noge, ali sa svom zdravstvenom dokumentacijom, hehe.. jer eto, nikad ne znaš ?

Prvo putovanje otkad sam zatrudnjela nam je bilo u Sarajevo, tad sam tek bila u prvom tromjesečju (u 11 tjednu) pa u biti za tako ranu fazu baš i nemam nekog savjeta, osim da si osigurate stajanje svako malo zbog potrebe za wc hehehe. Ja nisam imala mučnine, tako da mi je to putovanje zbilja bilo kao i prije trudnoće. Mi i inače puno stajemo, moj mjehur je očito neki sićušni haha!

U 31 tjednu trudnoće smo se zaputili do prekrasne Toskane. Filip je fotografirao vjenčanje, a ja sam uglavnom odmarala… jedino što je to put od 6 sati s autom pa sam se odlučila dobro pripremiti.

– uzela sam jastuke sa sobom za što udobniju vožnju, kao i trudnički jastuk – od kad mi je stigao niti jedna noć nije prošla bez njega – ako ga još nemate obavezno ga nabavite, ja sam svog uzela od Ni-Na Design

– udobne šlapice, ukoliko je zima uzmite kućne papuče da fino odmarate nogice dok se vozite (naravno ovo se odnosi na one koji su suvozači ?)

– obavezno je naravno da imate tekućine sa sobom i hrane, bez toga ništa! ?

– preporučeno je da se staje svakih 90 minuta, a na svakom stajalištu se treba malo istegnuti i prošetati. Nekad smo morali stati i češće, zbog potrebe za wc-om

– također mi je tad trbuščić već poprilično narastao (iako sada kada gledam te fotke, izgleda mi skroz mali haha) pa me je onda pojas stezao, a nisam se osjećala sigurno voziti odvezana ili staviti taj donji dio pojasa iza leđa. Stoga smo smislili izum sa štipaljkom, haha… zakačila sam gornji dio pojasa tako da sam štipaljkom blokirala uvlačenje pojasa nazad (najbolja je krokodilka), i dolje mi je onda bilo onako centimetar lufta i taman me ništa nije stiskalo

– i kao što sam već rekla, obavezno uzmite sve svoje trudničke nalaze, mene eto baš u Toskani prvi put uhvatile Braxton Hicks kontrakcije, tako da mi nije bilo baš svejedno, ali smirilo se nakon par sati, srećom, hehe sprdali smo se da nam stiže mali talijan ?

Toskana mi je prekrasna pa to nikako nisam htjela propustiti, iako smo krajem prošle godine već bili tamo,… i isplatilo se kao što vidite na fotkicama ? Mislim meni se putovanja uvijek isplate, makar se samo vozila satima do negdje, popila kavu i vratila nazad hehe… Doslovno ono da mi dupe vidi puta!

U 33 tjednu smo išli na još jedno putovanje u Sombor, opet put od 6 sati, ponovila sam sve navedeno od prethodnog puta i dobro je prošlo. Ali kad sam došla kući rekla sam si – ok dosta mi je sad putovanja na neko vrijeme haha… ipak to dodatno iscrpljuje – a ja sam dva duža putovanja odradila u dva tjedna.

Koji bi bio odgovora na pitanje da ili ne putovati trudni? Ja kažem svakako da, naravno osim ako vam ginekolog kaže da ne možete, ako morate mirovati zbog nekog razloga itd… Ono što bi bio moj savjet, je da se svakako dobro pripremite i vodite više računa o sebi nego inače kada putujemo.

Želim vam sretan put na neku čarobnu destinaciju buduće mamice!

Vaša, Sweet Mama 🙂