Uvijek sam imala svoje male rituale i prije nego sam postala majka. Neki su s mojom novom ulogom nestali, a za neke trenutno ne nalazim vremena (ovo su samo izgovori, svjesna sam toga haha) no jednom sam ostala vjerna… ispijanje jutarnje kavice – to nedam nikome! ? Ponekad je popijem u miru, ponekad na podu dok se igram s malenim, ponekad u wc-u ? haha, uvijek je istog okusa, moćna i razbuđujuća.

Knjige. Uvijek je bar jedna ili dvije na stolu, negdje na dohvatu ruke, bolje je pročitati makar i dvije stranice nego da dan prođe bez ijedne, s tim da ću ih vjerojatno uskoro morati podignuti na višu policu! Voljela bi da knjige prežive te male rukice koje će uskoro započeti poprilično istraživati.

S dolaskom Leona i čitajući razne knjige o bebama odlučila sam imati rituale skupa s njim, držati se nekog rasporeda i s time vježbati njegov mozak kako bi prepoznao neku radnju te kako bi znao što očekivati sljedeće. Najdraži ritual je večernje maženje i kupanje. Svaki dan u 19:30h se puni kadica s vodom. Za sada se još uvijek kupamo u kuhinji, imamo veliki stol tako da nam stane kadica i prostirka za prematanje. Čim ga stavim na prematalicu on počne veselo mrdati nogicama i rukicama, jer oboooožava kupanje i sve vezano uz to. Kupamo se svaku večer sve od dana kada smo ga prvi put kupali. Znam da to nije potrebno u početku, ali smo u razgovoru s pedijatricom zaključili da on to toliko voli i da mu nema potrebe to uskraćivati. U razdoblju grčića vodica mu je jako pasala, uvijek bi ga smirilo kupanje, a pogotovo masaža nakon kupanja.  Kupa se oko 15 min. i super mi je što imamo ovu kadicu s nastavkom za novorođenče (stokke kadica) pa ga negdje od drugog mjeseca stavljamo u taj poluležeći položaj. Sad smo u fazi da nas poprilično isprska haha, ali bit ćemo do daljnjeg još u kuhinji jer kupaonu ne grijemo pa do proljeća ne idemo tamo. Jednom u tjednu upotrijebimo gel za kupanje, a druge dane se kupa u čistoj vodici. Nakon svakog kupanja kreće masaža. Uvijek istim redoslijedom masiram Leona, prvo nogice, jednu pa drugu, onda prsa i trbuščić pa rukice i prstiće. Na taj način ga upoznajem s dijelovima tijela i moram priznati da gospodin obožava masažicu – pa on svaki dan ima spa! Ajme da mi je jedan spa za mene! Predložit ću Filipu da me svaku večer nakon kupanja izmasira hahahaha.

Ispod možete vidjeti galeriju Leonovih fotkica prilikom kupanja, od rođenja do danas!

Kada izmasiram Leona okrećem ga na trbušćić, jer smo u tom položaju puno vježbali vratić i držanje glavice. U početku sam mu pomagala da se nalakti tako da su laktovi obavezno bili ispred ramena, pošto bi na taj način puno lakše držao glavicu. Sad ga okrenem na trbuh, dam mu neku igračkicu ili pakiranje vlažnih maramica hehe i ništa mu više ne treba. Kupanje, masiranje i igru obično završavamo oko 20h, nakon toga slijedi papanje, još malo maženja i spavanje. Do 21h uglavnom spava, osim povremenih iznimki kad bi gospodin imao prekasno popodnevno spavanje. Još smo u fazi da mu se često spava pa u danu zna odspavati i 4x po sat vremena. Ukoliko to zadnje spavanje bude do nekih 18:30 onda u 21h sigurno spava.

E sad drage mamice, ono što me je posebno oduševilo je to što moj Leon zna sam zaspati! Možda nekoj od vas dam ideju da i vi ovako probate. Jednu večer, negdje kad je imao 4 mjeseca sam ga probala pustiti u krevetiću dok je bio budan, poljubila sam ga i rekla laku noć, izašla iz sobe i na moje veeeliko iznenađenje on je zaspao! Od onda svaku večer radim tako, nekad upali, nekad ga moram malo ununati u rukama, ali nikad predugo. Čim vidim da mu se oke zastvaraju odmah ga stavljam u krevetić, onda me opet zna zvati pa ga opet uzmem i brzo stavljam nazad u krevetić i tako znamo i po par puta ponoviti. Nekad ga ni ne uzmem u ruke nego ga samo podragam i tako probam uspavati. Pustim mu njegovog lavića koji svira i pjeva “Twinkle twinkle” i još ima i šarene lasere pa na plafonu gleda kako se boje izmijenjuju. Ovom prilikom zahvaljujem proizvođaču tog lavića i prijateljici koja nam ga je poklonila hahaha…

Sigurna sam da i vi imate svoje rituale, slobodno ih podijelite sa mnom pa možda dobijem ideju za uvođenjem još kojeg rituala. Pišite mi da li vam se svidio ovaj post i da li želite još ovakvih sa sličnom tematikom!