Dok sam bila trudna odlazila sam na treninge za trudnice i uvijek s veselim pogledom pratila grupu „Mame i bebe“ koja je redovito bila nakon našeg treninga. Već tada sam znala da ću se pridružiti toj grupi čim budem mogla trenirati s mojim malenim. Osim što je to idealan način da se mama polako vrati u formu (s laganim upalicama koje ja obožavam haha) ove vježbe su odlične i za bebe. Pored pjevanja pjesmica radili smo i razne poticajne motoričke vježbice, saznala sam trikove kako pomoći bebici da postigne određeni položaj, kako je pravilno okretati s trbuha na leđa i s leđa na trbuh. Dok sam još bila trudna učili smo o baby handlingu, tako da sam bila relativno spremna čim sam rodila – iako je puno lakše bilo vježbati na krpenoj lutki. Primjerice, dok sam dojila, jako sam pazila da Leonu rukica ne padne onako dolje, nego bi obje ruke stavila da budu prema naprijed. Ja ove stvari doista ne bi znala da nisam išla na vježbice za vrijeme trudnoće. To je samo jedan mali detalj što sam tamo sve naučila, a o tome koliko mi je to dobrobiti donijelo dok sam bila trudna možete čitati u mom postu „Trenirate li u trudnoći?“.

Osim svega navedenog, obožavam biti u ekipi mamica, mislim da je to super način za saznati more super korisnih informacija i lijepo je dijeliti svoja iskustva i znati da u nekim situacijama nisi jedina. Noći bi znale biti burne, ali ujutro bi se uvijek podružile, nasmijale i zabavile. Danas je Leon još maleni pa se ne igra s drugom djecom, ali vjerujem da će i njemu postajati sve zanimljivije kako bude napredovao, jer će se mala ekipica početi igrati zajedno.

Na vježbice u Mali svijet sam krenula kad je Leon imao 2 mjeseca i tada je puuuno nanao na vježbicama, a ja sam onda mogla opušteno trenirati ?, pogotovo kad smo trenirali s klokanicom, on bi odmah pao u trans. ?

Prije mjesec dana sam krenula na „ozbiljne“ treninge, odnosno treninge za odrasle pa ne stižem istom mjerom dolaziti u “Mali svijet”, odnosno bude mi malo previše, ali svakako planiram i dalje kombinirati jedno i drugo, sada više radi Leona – zbog svega navedenog.

U trudnoći sam čitala divnu knjigu „Bebarije“ u kojoj ima preko 100 razvojnih igara za bebe od 0 do 3 godine. Na prvu me je oduševila i podijelila sam  je na Instagramu te mi se odmah javila prijateljica s informacijom da je autorica te knjige iz Rijeke i da održava radionice. Trebam li išta više govoriti! Naravno da sam odmah proučila sve i istog trena odlučila da Leon i ja krećemo i na te vježbice čim budemo mogli. Na Bebarije odlazim jednom tjedno i ovdje smo samo skoncentrirani na malene, a mame svaki put dobiju dodatnu injekciju znanja. Rebeka krajičkom oka prati svake nove detalje i pokrete vaše bebice i vidi ono što mi mame ne vidimo, niti imamo takvo stručno znanje koje bi prepoznalo neke pojedinosti kao i napretke. Doslovno imam osjećaj da po svakom dolasku moj Leon napreduje i svakako se veselim svim starijim grupama koje tamo planiramo popratiti. Na njezinoj stranici možete saznati sve dodatne informacije vezano za termine i grupe – Bebarije, a svi vi koji niste iz Rijeke moja topla preporuka je njezina knjiga „Bebarija“, možete je naručiti preko Harfa.hr.

Mislim da je edukacija roditelja jako bitna, ja sam s tim započela još davno prije nego sam ostala trudna, još dok sam bila u fazi samo maštanja o tome. Išla sam na Safari duha radionicu o mudrosti odgoja, koju održava Nada Bučević, to mi je u biti bio prvi doticaj s nekim odgojnim metodama. Dok sam slušala dragu Nadu znala sam da ću se vratiti ponovo za par godina, kada mi dijete bude dovoljno staro da može ići na takve radionice. Zamislite dvoranu u kojoj sigurno bude oko 20 djece i svi slušaju Nadu pozorno par sati, roditelji, djeca, svi skupa… bilo je jako lijepo pratiti sve igre koje je ona radila i slušati te malene pametne glavice kako mudro odgovaraju. Da, ovu radionicu bi definitivno svaki roditelj trebao poslušati!

Također sam nedavno prisustvovala radionici dr. Ranka Rajovića – NTC sustav učenja, ukoliko budete u prilici svakako odvojite vrijeme za ovu edukaciju. Osim što ćete se garantirano dobro zabaviti (jer je profesor jaaako zanimljiv) naučit ćete toliko korisnih stvari koje ćete moći primjenjivati sa svojom djecom. O ovim temama ću moći više pisati kasnije, kada Leon bude malo stariji.

Sada već gledam koju bi novu knjigu o odgoju mogla naručiti i trenutno mi je sljedeća na redu „Danski odgoj djece“, čula sam baš puno pozitivnih komentara o njoj pa joj se jako veselim. Svakako prenesem svoje dojmove.

Da li i vi imate neke omiljene knjige ove tematike? Pišite mi pa da ih mogu dodati na svoj popis! ?