Najveći i najvažniji savjet koji bih za sad mogla dati vezano za trudnoću, definitivno je savjet o aktivnoj trudnoći. Kada kažem aktivna, pod tim mislim na treniranje. Naravno da za to morate imati zeleno svjetlo ginekologice, moja je meni ovako rekla: „Trudnoća je normalna stvar, zašto ne bi mogla trenirati!“ – Haha, uvijek hladna i direktna – o ginekološkim pregledima u nekom drugom postu.

I tako sam ja počela s treninzima u 12 tjednu trudnoće pošto sam u prvom tromjesečju ipak bila oprezna, makar trudnice krenu i ranije. Sjećam se moje poruke koju sam uputila trenerici prije mog prvog dolaska, gdje sam pitala kada je najbolje vrijeme za krenuti na trudničke vježbe pošto sam tek u 12om tjednu trudnoće, na što je njen odgovor bio da se naravno mogu odmah priključiti (i dobila odmah bučice u ruke što me bome iznenadilo).

Treniranje u trudnoći se daleko razlikuje od treniranja kada nismo u drugom stanju i jako je bitno imati stručno vodstvo prilikom vježbanja. Iznenadili bi ste se koje se vježbice smiju raditi a koje ne. Također postoje divne vježbice yoge za trudnice na youtube-u, puštam link na trening koji sam ja često radila, nije zahtjevno i lijepo se istegnete, dišete i opustite:

Link za vježbe: YOGA VJEŽBE ZA TRUDNICE

Mali svijet!

U Rijeci postoji jedan „Mali svijet“ koji je za mene trenutno moj „Veliki svijet“. Pored divnih vježbica za tijelo, zbog kojih se trudnice osjećaju zbilja bolje i snažnije (neke kažu da imaju osjećaj da su im guze čvršće u trudnoći nego prije hehe ?), tamo dobivate i doista vrijedne savjete vezane za trudnoću a i za period nakon poroda.

Savjete za:

– porod

– disanje

– oporavak nakon poroda

– baby handling

– koje vježbice smijete izvoditi

– koje vježbice raditi češće i više ovisno o tegobi s kojom se možda nosite u trudnoći

– kegelove vježbe

Znači od informacija koje uloške za bolnicu kupiti, gdje su akcije, da li piti nešto za grčeve, koje položaje izbjegavati kad imate pelvic pain (bolovi u zdjelici, s kojima ja imam izazove u trudnoći) itd itd itd…

Pored svega što sam navela, vjerojatno jedan od razloga zašto skoro niti jedan trening nisam propustila od kad sam krenula na te vježbice je divna trenerica Jenny, ono kad vidite i osjetite da je netko stvoren za taj posao i „odrađuje“ ga s velikom ljubavlju. Ona je ta koja drži tu pozitivnu atmosferu, i diže energiju cijele grupe ? a mi sve se onda prilagodimo, i uživamo. Trenerica koja se konstantno educira i nastoji prenijeti svo znanje i olakšati nam sve tegobe s kojima se možemo naći u trudnoći. Jenny hvala ti! Mislim da bi te svaka trudnica trebala upoznati i zakoračiti u taj tvoj MALI, a VELIKI svijet!

Ono što me posebno veseli su vježbice nakon poroda, na te vježbe se dolazi sa svojom bebicom, a to mora biti super zabavno! ? Na jesen vam pišem post o tome.

Trudnice iz Rijeke i okolice, ovo je Facebook stranica Malog svijeta gdje možete pronaći sve dodatne informacije: MALI SVIJET

Dobrobiti koje mi je vježbanje donijelo!

Znači od kad sam saznala da sam trudna (5. tjedan trudnoće) pa do 12 tjedna nisam ništa trenirala i to je bilo dovoljno da mi se ukoče leđa ? – za poluditi! Moje tijelo jednostavno mora trenirati jer odmah osjetim bolove u leđima, tako da sam znala da hitno moram nešto početi raditi!

Čak sam na prvi trening stigla ukočena, znajući da će mi trening pomoći i s tom vjerom tako je i bilo. Nakon dva tjedna treniranja, bolovi su potpuno nestali.

Na vježbicama se dosta jačaju ruke i leđa, za puno nošenja koje nas čeka nakon poroda ? i upravo je to ono što je meni trebalo.

Kegelove vježbe – pomažu ojačati dno zdjelice. Služe za brži oporavak nakon poroda, a tijekom trudnoće ti mišići znaju popustiti pa se prilikom kihanja ili kašljanja možete i upiškiti ? I mene je to iznenadilo haha, nisam bila svjesna koje mišiće sve koristimo kad kišemo. Uglavnom kad mi se desilo to da mi je malo pobjeglo ? počela sam ozbiljnije shvaćati potrebu izvođenja kegelovih vježbi, pa sam si skinula i aplikaciju PFEI, da mi govori kad da stišćem i kad da opuštam dno zdjelice. I doista primjetim veliku razliku kad sam redovita i svaki dan radim kegelove vježbe i kad to malo zanemarim mi pobjegne malo mokraće ? pa onda opet budem redovitija haha…

Pelvic pain – bolovi u zdjelici. Nažalost ova tegoba me prati tijekom cijele trudnoće, što se ne bi reklo s obzirom da sam dosta aktivna. Na treninzima sam saznala da to postoji, odnosno dobila objašnjenje što je to i shvatila da je upravo to ono što mene muči. Dakle mene boli samo jedna točka u lijevom guzu i bol se lagano spušta prema nozi. Nekad zna toliko zaboljeti da je teško hodati, ali od kad znam super vježbice za tu tegobu, znatno mi je bolje. Youtube je prepun dobrih vježbica za tu vrlo često tegobu kod trudnica. Također ima jedna aplikacija koja super pokazuje kako pravilno usisavati, podizati nešto, hodati po stepenicama, ustajati iz kreveta… Naziv aplikacije: Rost moves

Ukoliko imate izazove s bolovima u zdjelici definitino skinite ovu aplikaciju i poslušajte savjete ? radite vježbice i vjerujte da će biti bolje, jer hoće! ? Meni automatski pomognu vježbice, znači momentalno mi bol prestaje ili se znatno smanji!

Nadam se da ću potaknuti neku trudnicu da vježba, da ću je osvjestiti koliko je to dobro i poželjno i koliko će joj biti lakše nositi trbuh kada bude poprilično veliki, ? kao i nositi po koju kilicu viška! Vjerujem, jer tako kažu, da je i oporavak onda brži. O tome još ne mogu sa sigurnošću govoriti hehe, ali budem.

Pišite mi ako vas neka tema ili tegoba zanima detaljnije, rado podijelim sve ono što znam i što je meni koristilo.

Vaša,

Sweet mama!